lördag 6 oktober 2012

22.000-62-208.000000.

Vad vill denna rubrik säga frågar man sig säkert? Jag ska komma till de.

22.000 står för antalet sidor utredningsmaterial.

62 står för antal rättegångsdagar.

208.000000 står för kostnaderna.

Detta mina vänner handlar om en rättegång i Södertälje gällande grov organiserad brottslighet. Och vad fick man ut av allt detta? Utredningsmaterialet finns kvar men de 208 miljonerna verkar vara pengar som man kastat i sjön. I alla fall en stor del av slantarna.

Och anledningen till detta är att man har haft en nämndeman (en fritidspolitiker) som samtidtigt med att han suttit i rätten varit ledamot av polisnämnden i Södertälje. I Expressens ledare den 6 oktober anser man att det är dags att sätta stopp för "amatördomarna". Tänk att man först 2012 börjar få upp ögonen för detta.

Jag har själv vid ett antal tillfällen suttit i rätten, inte som åtalad, nämndeman eller åklagare och iakttagit nämndemännen.De som då har slagit mig är att allt för många av lekmannadomarna, alltså nämndemännen inte riktigt varit med i matchen. Absolut inte alla. Många kan vara riktigt på alerten.

Om man går tillbaka till det här aktuella fallet, som inte är unikt, så har de fått uppmärksamhet främst för att det är så stort och kostat så mycket pengar.

De är nu dags att skrota hela nämndemannasystemet och se till att yrkesmän sitter i domstolarna och skipar rättvisa. Systemet med nämndemän härstammar från den tid när jurister och högre utbildade var en klass för sig. Så är det inte idag. Nu deltar jurister i det vanliga samhällslivet som alla andra. Hoppas att regering och riksdag handlar snabbt så att inte ytterligare hundratals miljoner går till spillo. 208 milj. är en tillräckligt dyr lärpenning.

Inga kommentarer: