torsdag 16 augusti 2012

Vitryssland (Belarus)

Den ryska björnen har vi ju hört talas om i olika sammanhang. Nu har Vitryssland fått egna nallebjörnar som fallit ner över landet från skyn. Tänk vad detta har gett eko i världen, orsakat av en svensk PR-byrå som ville peka på kränkningen av mänskliga rättigheter i landet.

Lukasjenko reagerade genom att visa ut den svenske ambassadören från landet. Det i sin tur ledde till att Sveriges UD reagerade på olika sätt. Bl.a. uttryckte sig utrikesminister Carl Bildt i klartext och kallade Lukasjenko för buse. Inget diplomatspråk precis, vilket kanske är bra att lägga åt sidan ibland.

Nu kommer vi till det som jag tycker är lite komiskt. Här om dagen meddelar man från Vitryssland att man ska se över sitt luftförsvar till följd av att en svensk PR-byrå lyckats med att fälla "nallebomber"  över vitryskt territorium.Om man nästa gång lyckas med att dela ut nallar på marken får man väl rusta markförsvaret också.

Efter allt detta får de bakom nallebombningen en kallelse från KGB att komma till Vitryssland för att "förklara" sig. På detta fick Lukasjenko en inbjudan att komma till Sverige.

Klart är väl att de som kallats till KGB inte vågar, på goda grunder, att hörsamma kallelsen från KGB.Sen får vi se om Lukasjenko är så tuff att han kommer till Sverige.

Det blir utan tvekan spännande att se var denna "såpa" slutar. Vi kan döpa "såpan" till: Diktatorn vs PR-byrån.

Man kan raljera över händelserna runt detta, men för den vitryska befolkningen, som inte fritt får uttrycka sig och förtrycks av en diktator, är det inte något som man skojar om. Förhoppningen är att alla sådana nålstick man kan utdela mot en diktatur till slut ska leda till demokrati i landet.



1 kommentar:

Anonym sa...

Hej,KGB är inte att leka med för det är jag det!