torsdag 21 februari 2013

Måste man vara på jobbet för att få lön?

De verkar inte så. Jag tänker på de LKAB-arbetare som tydligen under flera års tid fått lön utan att vara på sin arbetsplats. Låt vara att det gäller övertidsarbete, men i alla fall. Man kan då fråga sig var det befogat med övertidsarbete eller var det andra som arbetade dubbelt så hårt bara för att kamraterna skulle kunna vara hemma och sova eller ägna sig åt fritidsaktiviteter. Inte vet jag hur man löst produktionen.

Sen läser man i NSD att gruvtolvan, alltså facket, går emot LKAB när man ska sparka fuskarna. Man kan fråga sig hur grovt fusket ska vara för att facket inte ska protestera. Nog är det bra att facket tar hand om sina medlemmar, men använd era resurser till att hjälpa de som sköter sig, men ändå kan hamna i konflikt med arbetsgivaren av diverse orsaker. Fy på er gruvtolvan. Fattas nu bara att ni ska strejka för dessa fuskare.

När man så kommer till anledningen till fackets protest då måste man börja fundera hur man tänker. Man anser nämligen från facket att arbetsgivaren skulle ha kontrollerat de anställda bättre. Ja låt så vara, men i nästa andetag kanske man hävdar att arbetsgiavren är misstänksam och inte litar på sina anställda eller att den personliga integriteten kränks. Undrar om man skulle acceptera övervakningskameror som hela tiden bevakar att du finns på ditt arbete eller att du har någon som hela tiden är i hälarna på dig.

Slutligen: gruvtolvan kanske skulle berätta hur man vill att det ska se ut.

Inga kommentarer: