lördag 23 februari 2013

Papperslös.

Läste och hörde att polisen kritiserades för att man försökte hitta papperslösa vid T-banespärrarna. Papperslösa är de som är illegalt i Sverige av olika anledningar. Ofta är det sådana som ansökt om uppehållstillstånd i Sverige men nekats eftersom det inte funnits asylskäl. Utan att gå in på detaljer om orsaken till att de inte har rätt att vistas i landet så är det polisens skyldighet att verställa avvisningen om personerna inte frivilligt lämnar landet.

Att man då kritiserar polisen från politiskt håll och inte från vilken politiker som helst utan från en minister med ansvar för invandrarfrågor, Erik Ullenhag (Fp), då måste man fråga sig vad det hela handlar om. Tack och lov har inte statsministern och justitieministerna ställt upp på Ullenhags ställningstagande.

Ullenhag menar att polisen inte håller sig till regelverket när man kontrollerar mörkhyade personer. Tänk va bra om han kunde ge något konkret tips på hur man ska gå tillväga. Om man har ett signalement på en person vare sig han är svart, vit, gul eller röd så måste du väl gå efter det signalement du har. Eller ska man också, för syns skull, så att det inte verkar rasistiskt, kontrollera de som inte stämmer överens med angivet signalement.

Vad som också har slagit mig är att man inte från högsta polisledningen, d.v.s. rikspolischefen, gått ut och sagt något i frågan. Det vore väl på sin plats att man kom med direktiv om man ska fortsätta att jobba med dessa ärenden eller helt enkelt lägga ner den verksamheten. De blir spännande att se fortsättningen på detta. Om man inte bara lägger locket på och struntar i denna verksamhet.

Inga kommentarer: