torsdag 27 mars 2014

Sverigedemokraterna, Svenskarnas parti m.fl.

Anledningen till detta inlägg är att jag läste i tidningen för en tid sedan, att Jimmie Åkesson planerar ett arbetsplatsbesök på Volvo i Eskilstuna. Mot detta protesterar facket på företaget och menar att Volvo borde ha sagt nej. Hur tänker man då? Ska arbetsgivarna med stöd av facket införa censur när   riksdagspartierna ska besöka arbetsplatserna och på så sätt få en viktig kontakt med arbetslivet. Naturligtvis motiverar man sitt ställningstagande med att man anser partiet vara främlingsfientligt. Då undrar jag varför man inte tar chansen till debatt och bemötande av deras politik.

Betänk att SD inte är ett parti som hänger på marginalen att åka ur riksdagen enligt de väljarundersökningar som publicerats sedan förra valet. Man måste räkna med ett parti som har så pass stöd och inte låtsas  att partiet inte finns.

Främlingsfientlighet är naturligtvis inget man ska acceptera men jag tycker att man inte heller ska acceptera att de som har avvikande åsikter inte ska få komma till tals och framföra dessa. Bara för att någon har åsikter om invandring, flyktingpolitik etc. ska man inte behöva bli stämplad som främlingsfientlig eller rasist. De kommer inte att gagna  flyktingar eller andra invandrare om vi inte i Sverige vågar diskutera hur man ska handskas med invandringen. Om man i den diskussionen vågar sig på att ställa krav är risken stor att man blir stämplad som rasist eller invandrarfientlig.

Vi måste lära oss att ta debatten och inte bara prata om, utan med partier eller andra organisationer vare sig de befinner sig på yttersta höger-eller vänsterkanten. Om man bara pratar om dem så är risken stor att de blir kvar i sin föreställning och tror att de har rätt i sina åsikter. Det har aldrig fungerat att försöka tiga ihjäl andras åsikter. Nej, upp på podiet och ta fighten.



Inga kommentarer: