tisdag 1 april 2014

Få sparken från jobbet..

Tänk om man under sitt yrkesverksamma liv hade blivit misstänkt för brott och i anledning av detta fått sparken. Vilken katastrof för de flesta av oss. Skam, ekonomiska problem och kanske ett kännbart straff i slutändan och med skadeståndsanspråk som ytterligare lök på laxen.

Om man nu inte är en hög chef i något företag då blir situationen en helt annan. Då kan man komma med en hel massa undanflykter för att situationen blivit som den blev. Skammen sopar man därmed under mattan.

Ekonomiska problem? Sällan, man får ett par årslöner i avgångsvederlag, eller kanske för sveda och värk, för att man inte fick ha jobbet kvar. Dessa årslöner rör sig då om ett antal miljoner och inga vanliga löner.

Straff för det brott man misstänktes för och därför fick sparken? Sällsynt och skadeståndsanspråk, ännu mera sällsynt.

Anledningen till dessa rader är händelserna inom Telia Sonera där ett antal chefer fått gå efter misstankar om mutbrott. Cheferna får "gratifikationer" på över 100 miljoner kronor, med varierande summor till var och en, för att de misskött sig på jobbet.

Vem får då betala dessa miljoner, för att inte säga de miljarder som dessa chefer betalat ut i mutor? Jag kan inte annat än förstå att det är vi kunder, med högst mediokra löner och pensioner, som får se till att dessa chefer även fortsättningsvis kan leva gott i sina lyxvillor, med sina lyxbilar och dito båtar, m.m.

Inga kommentarer: