torsdag 10 april 2014

Det s.k. fotbollsvåldet.

Hur många utredningar har gjorts och förslag lagts för att försöka komma till rätta med det våld som förekommer i samband med främst den allsvenska fotbollen. Har det blivit lugnare? Nej, jag tror inte de. Till slut kom också den yttersta konsekvensen av allt det hat och våld som förekommer i samband med allsvensk fotboll. Jag tänker på den Djurgårdssupporter som brutalt slogs ner och misshandlades till döds i Helsingborg för någon vecka sedan.

Efter den tragiska händelsen tar man nu ytterligare tag, med nya utredningar följt av nya förslag till åtgärder. En del av förslagen sätts på plats och får kanske en viss effekt och efter en tid så händer ytterligare något allvarligt och nya utredningar sätts igång.

Utredningar i all ära. Vad jag skulle vilja se vore att spelarna tog ett större ansvar och agerade i de situationer när hatstämning förekommer inne på arenorna mellan supportergrupperna. Som det är idag när det blir bråk och folk kanske rusar in på planen eller när polis och ordningsvakter måste agera på läktarplats blåser domaren av matchen och spelarna lämnar planen. Om man istället stannar kvar på planen och lagkaptenerna i respektive lag tilldelas var sin mikrofon och genom arenans högtalarsystem uppmanar sina supportrar att besinna sig. Man bör innan tänka igenom hur man ska lägga upp sin maning till supportrarna. Man kan faktiskt ha ett manus så att allt blir rätt.

Jag vet inte om detta skulle fungera, men försöka duger. Spelarna måste ha klart för sig att om man inte gör något åt den uppkomna situationen så slutar "vanligt" folk att gå på fotboll. Spelarna får en stor del av sina löner från publikintäkterna. En annan inkomstkälla är sponsorer, som säkerligen inte är beredda att tillskjuta medel om publiken minskar på grund av nedbusningen på arenorna.

Man kan säkert lägga upp det på något annat sätt, men jag tycker definitivt att spelarna måste ta ett större ansvar fortsättningsvis.

Inga kommentarer: