fredag 20 november 2015

Sverige har varit naivt?

Min spontana reaktion på "s.k." statsminister Lövèns uttalande vid presskonferensen den 19 november var, prata för dig själv och en stor del av dina politikerkollegor. Involvera inte mig och majoriteten av Sveriges befolkning i detta uttalande. Du har hållit dig undan i flera dagar och låtit inrikesministern agera som statsminister, vilket han gjort med en äran. Biträdande statsministern är väl inte att tänka på att träda in på scenen. Då vet man aldrig vad som kan hända.

Åter till detta att Sverige har varit naivt. Hur många vändor har man inte dragit detta med avlyssning, signalspaning etc. Så har några politiker med viss politisk inriktning, uppbackade av journalister med samma inriktning protesterat och menat att det skulle kränka den personliga integriteten. Låt så vara att det skulle kunna hända i något fall, men detta hellre än att säkerheten i vårt och andra länder äventyras.

På tal om övervakning av oss medborgare så sker ju denna redan dagligen. Bara några exempel: kontroll av att du besiktigat bilen, betalat skatt och försäkring på den samma, betalt radio- och TV-licens. Man kan lista hur många liknande saker som helst och vi tar detta helt naturligt. Med detta menar jag att har jag inget att dölja så spelar det väl ingen roll om man sätter upp kameraövervakning på en massa platser eller övervakar data- och teletrafik. I den bästa av världar skulle all övervakning från myndigheter vara onödig. Nu är det inte på detta sätt och då får vi lov att acceptera övervakning i olika former.

Inga kommentarer: