måndag 23 maj 2016

Botten är nådd när man kastar sten på ambulans och räddningstjänst.

Angrepp på polispatruller, som konfronteras med bråkiga ungdomsgäng, har förekommit under lång tid. Däremot att man ger sig på ambulanspersonal och brandmän är en ny företeelse. Detta har förekommit vid ett flertal tillfällen under senare tid. Man har t.o.m. fejkat en ambulansutryckning och när ambulansen kommit till platsen har ungdomsgäng gått till anfall med tillhyggen mot personalen. Man har således planerat och utfört misshandel mot personer som ska rädda liv.

Man kan då spekulera i vad dessa gäng har för bakgrund och vilken människosyn dessa har. Jag kan inte annat än få den känslan att denna kultur inte hör hemma i Sverige. Har vi tagit intryck av sådant som vi ser på TV från andra länder eller är det verkligen ungdomar med rötter eller bakgrund i länder från vilka man flytt och nu använder sina uttryckssätt i Sverige.

Om man ändå kommer med en brandbil till en plats för att göra en insats och blir utsatt för stenkastning kanske man skulle "råka" rikta vattenstrålen "fel" någon gång. Oj då, stackars stenkastande ungdomar blev lite blöta. Tankarna går osökt till en händelse i Båstad i slutet på 60-talet eller början på 70-talet när man demonstrerade utanför tennisstadion i samband med en Davis Cupmatch mellan Sverige och Rhodesia, om jag inte minns fel. Då beordrade länspolismästaren i Skåne, Hans Fjellner, att man skulle vattenbegjuta demonstranterna. Protester mot förfarandet förekom, men som jag minns gick Fjellner segrande ur den striden.

Kanske värt att ta upp den gamla metoden, men idag vågar väl ingen stå för ett sådant beslut.

Inga kommentarer: