onsdag 25 februari 2015

Mångkulturellt och mångreligiöst.

Mångkulturellt har vi ofta diskuterat i samband med invandring. Däremot kommer inte mångreligiöst, om man får uttrycka sig så, inte så ofta på tal. Båda sakerna går ju in i varandra i mångt och mycket, dock inte på alla områden.

I Sverige har vi nog ganska god acceptans både när det gäller det kulturella och det religiösa även om en del hävdar motsatsen. Då kan man fråga sig hur det förhåller sig i andra länder. Egentligen en stor fråga som man inte hör så ofta att det pratas om.

En fundering jag har när det gäller det religiösa är hur det skulle ställa sig om man skulle uppföra en katolsk eller protestantisk kyrka i exempelvis Irak, Iran, Saudiarabien eller något annat muslimskt land. De kanske finns redan, vad vet jag.

Om man då tar Sverige så har det byggts en del moskeer. Inte utan synpunkter från en del håll, men dom finns där i alla fall. Även synagogor har uppförts. Att vi bor i ett mångreligiöst land är det väl ingen tvekan om och så ska det vara när det bor människor med olika tro i landet. Var och en ska naturligtvis få var lycklig i sin tro, men som vi ser i en del länder kan du få halsen avskuren om du hänger dig åt "fel" tro. De kan räcka med blotta misstanken. Tydligaste exemplet är väl IS:s och andra terrororganisationers framfart.

Inga kommentarer: