fredag 20 februari 2015

Slå en signal till SÄPO.

Slå en signal till SÄPO, inte för att lämna tips utan när du tänker åka iväg och kriga för IS eller någon annan terrororganisation. Ungefär så resonerar man i Sverige för att komma till rätta med ett problem som verkligen håller på att sätta vårt land på kartan när det gäller undfallenhet mot terrorister. Jag syftar här på "Adam", som intervjuades i UG härom dagen.

Jag förstår SÄPO:s frustration när man inte får verktyg att stoppa dessa "satans mördare", som en svensk politiker uttryckte sig en gång i tiden. De är dags att Sverige slutar låtsas att vara något världssamvete och tar tag i detta med en kraftfull lagstiftning och inte bara ett "lallande" för att få "mördarna" eller de presumtiva mördarna på andra tankar.

Bara för att ta ett exempel. Varför ska det vara så kontroversiellt att ha en mera långtgående kameraövervakning? Så fort detta kommer på tal så höjs röster om att det kränker den personliga integriteten. De är klart att de gör för de som är ute i skumma ärenden. Har jag inget att dölja så förstår jag inte problemet.

För att återgå till intervjun i UG så förstår inte jag hur man kan sända ett program där denne "Adam" får sitta och argumentera för sitt handlande, som mördare och terrorist, utan att bli ifrågasatt av intervjuaren. I andra UG-program brukar man inte vara rädd för att kritisera och ifrågasätta den man intervjuar. Man kan börja undra om man är rädd för att bli beskylld för att vara rasist. Då är det illa med journalistkåren. Hoppas detta var ett undantag.

När "Adam" tillfrågades om det var tänkbart att Sverige skulle utsättas för terrorbrott sa han ungefär: "de är nog liten risk så länge Sverige inte aktivt deltar på USA:s sida och bekämpar IS". Alltså ett rent hot, håll er bort så är risken liten eller mindre. Ett hot i klass med Putins uttalande mot Sverige.

Sista ordet torde inte vara sagt ännu. Hoppas bara att det inte blir någon långbänk utan att man omedelbart tar tag i lagstiftningen så att de rättsvårdande myndigheterna slipper stå med mössan i hand och be terroristerna att ringa om de tänker göra något dumt.

Inga kommentarer: